AMERIČKI SAN JE UMRO: 46 miliona siromašnih u SAD!

Više od 19 miliona je ispod godišnje zarade od 23.000 dolara. Kada se uzme u obzir cela populacija Amerike, ekonomska nesigurnost pogodiće neverovatnih 79 odsto

Četiri od pet odraslih Amerikanaca će u nekom trenutku života biti suočeno sa siromaštvom, nezaposlenošću ili zavisnošću od socijalne pomoći, navodi AP.

Istraživanje agencije koje prenosi "Hafington post" ukazuje na dalji pad ekonomske sigurnosti u SAD i kraj onoga što se zove "američki san".

Pod naslovom "Američki košmar", portal prenosi istraživanje u kome se kao glavni razlozi za pad navodi globalizovanje ekonomije SAD, sve veći jaz između bogatih i siromašnih, kao i manjak poslova u proizvodnji koji se dobro plaćaju.

Rezultati istraživanja stižu u trenutku kada predsednik Barak Obama pokušava da ponovo u fokus svoje administracije stavi ekonomiju, što je istakao u nekoliko poslednjih govora.

- Naš prioritet je da ponovo izgradimo lestvicu mogućnosti i preokrenemo nejednakost u primanjima - isticao je u nekoliko navrata Obama.

Stručnjaci se spore oko pristupa problemu, s obzirom na rastuću nebelačku populaciju u SAD, postavlja se pitanje da li je potrebno povlačiti poteze koji bi nastavili da razbijaju rasne barijere, tako uklanjajući prepreke za ekonomsku jednakost, ili je potrebno prosto unapređivati ekonomski status svih građana SAD, bez obzira na rasu.

Iako nebelačko stanovništvo ima veću stopu siromaštva, u apsolutnim brojevima najviše onih koji su ispod granice siromaštva su belci - više od 19 miliona je ispod godišnje zarade od 23.021 dolar za četvoročlanu porodicu.

Oni su uglavnom u predgrađima i manjim ruralnim mestima, gde belci čine čak 60 odsto siromašnih. Njih demografi zovu i "nevidiljivi siromasi".

(Telegraf.rs/ Izvor: Huffington Post)