DA LI SU OPASNE PO ŽIVOT: Građani sve više tuže državu zbog antena za mobilnu telefoniju!

Širom Srbije antene za mobilnu telefoniju niču svakodnevno. Čini se da nema kriterijuma, jer ih ima na supermarketima, kućama, u blizini vrtića i škola...

Žitelje beogradskog naselja Žarkovo nedavno je uznemirio antenski stub za mobilnu telefoniju koji je postavljen na privatnoj kući u gusto naseljenoj sredini i to samo na nekoliko metara visine. Vlasnik kuće na kojoj je postavljena jedna, a ubrzo još dve antene, priča se, dobio je novac da sredi fasadu, kuću i okućnicu, a nekoliko desetina okolnih vlasnika brine i strepi da li je ovaj uređaj opasan po zdravlje i da li dugoročno može da ostavi ozbiljnije posledice.

Mirnim protestom građani Žarkova pokazali su da se neće pomiriti sa činjenicom da se ovako grubo krše njihova prava: preduzete su i dodatne aktivnosti i angažovan je advokat koji bi trebalo da ovaj slučaj zastupa i na sudu.

Ovaj primer nije usamljen. Ne samo u Beogradu, nego i širom Srbije antene za mobilnu telefoniju niču svakodnevno. Čini se da nema kriterijuma, jer ih ima na supermarketima, kućama, u blizini vrtića i škola...

Dr Branislav Vulević, naučni saradnik u JP Nuklearni objekti Srbije i rukovodilac Odeljenja zaštite od nejonuzujućih zračenja, kaže da istraživanja širom sveta ne daju jasan odgovor na pitanje zdravstvenih rizika usled izlaganja elektromagnetnim poljima radiofrekvencijskog opsega.

(Telegraf.rs / Izvor. Potrošač)