SIGURNO VAS ZANIMA: Kako uplatiti novac nekome u inostranstvu

Za plaćanje aranžmana za letovanje u sopstvenoj režiji na raspolaganju su tri opcije: uplata u banci s računa na račun, slanje novca Vestern junionom, kao i plaćanje preko Pejpala

Kako mnogi organizuju letovanja u sopstvenoj režiji, a ponude nalaze na internetu, jedan od glavnih problema koji se može javiti jeste kako uplatiti novac nekome u inostranstvu.

U toj situaciji neophodni su banka ili neki servis za slanje novca. Tri su opcije – uplata u banci sa računa na račun, slanje novca Vestern junionom, kao i opcija plaćanja preko Pejpala. Međutim, većina onih koji nude privatni smeštaj nemaju nalog otvoren na Pejpalu.

Vestern junion je najbrža i najjednostavnija opcija slanja novca u inostranstvo – bez popunjavanja formulara novac se za samo nekoliko minuta šalje u željenu zemlju.

Dnevni limit za slanje novca je 200.000 dinara, a mesečni milion dinara po osobi. Novac se šalje isključivo u dinarima, a primalac preuzima novac u valuti dostupnoj u zemlji prijema. Proviziju uvek plaća samo pošiljalac.

Prilikom uplate novca preko Vestern juniona u Poštama Srbije treba pokazati važeću ličnu kartu i saopštiti državu, ime i prezime osobe kojoj se novac šalje. Istovremeno treba voditi računa da vam sračunaju tačnu dinarsku protivvrednost valute koju primalac treba da dobije.

Provizije za plaćanje po nostro doznakama naplaćuju se u skladu važećim tarifnicima banke. Ove provizije se obračunavaju po principu procenta u odnosu na iznos novca, odnosno najmanjim i najvećim novčanim iznosom.

U zavisnosti od banke, procentualni iznos ide i do jedan odsto, dok se minimalan iznos provizije kreće od 500 do 1.500 dinara, a maksimalni iznos ne prelazi 40.000 dinara.

Može se dogoditi da naknadno morate platiti i dodatni trošak inostrane banke, ali vam to službenici banke saopšte pri samom slanju novca. Kako razlike u provizijama nisu zanemarljive, najbolje je raspitati se kod vaše banke koliko bi koštala ovakva transakcija, a onda izabrati najjeftiniju.

(Telegraf.rs / Izvor: Potrošač)