Svaki deseti Rom u Srbiji je lažan?

Za poslednje tri godine romski birački spisak u Srbiji uvećao se čak za jednu trećinu. Neki su već priznali zlopupotrebu i njihovi slučajevi će biti prosleđeni Ombudsmanu

Armija preletača iz srpskih u romske redove poslednjih godina sve je brojnija. Za poslednje tri godine je oko 30 odsto više Roma samo u biračkom spisku. Olakšan upis u škole i na fakultete, stipendije, mesto u domu, prednost pri zapošljavanju - samo su neki od motiva zbog kojih se građani koji nemaju ni kap romske krvi deklarišu kao pripadnici ovog naroda.

Ranijih godina tabloidi su punili strane o životnoj priči pevača Dragana Kojića Kebe koji je na sudu dokazao da je Srbin, a ne Rom. Sada je došlo vreme da će mnogi Srbi u sudnici morati da dokažu da jesu Romi! Nacionalni savet Roma je najavio podnošenje krivičnih prijava protiv ljudi koji se zarad koristi izjašnjavaju da pripadaju njihovoj manjini.

- Poslednji primer je upis na fakultete. Naši predstavnici u lokalnim sredinama utvrdili su da svaki deseti brucoš koji se izjasnio kao Rom i tako upisao fakultet o trošku države, bez rangiranja sa ostalima, to zapravo nije. Od 200 prijavljenih u prvom upisnom roku, oko 20 su "Romi za jednokratnu upotrebu". Primetili smo da je poslednjih godina povećan i broj đaka i broj studenata koji uz mere pozitivne diskriminacije namenjene našem narodu upisuju srednje škole i studije - kaže za "Novosti" Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta Roma.

Mihajlović priznaje da, iako se u svakom naselju dobro zna koje porodice su romske, ruke su im vezane u sudskom dokazivanju. Ali, kaže da su neki već priznali zlopupotrebu i njihove slučajeve će proslediti Ombudsmanu, koji može da pokrene krivičnu prijavu.

Politika je još jedan teren za manipulacije merama pozitivne diskriminacije manjina. Tako je na lokalnim izborima u Novom Sadu Romska demokratska partija dobila šest odbornika, od kojih nijedan nije Rom!

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)