HEROINA: Humanitarka iz Šapca pomaže 150 porodica!

- Kada sam krenula da se bavim ovim poslom, nisam ni slutila koliko je gladnih i ljudi bez osnovnih sredstava. Mi radimo u ime zaboravljenih, onih kojima je duša prazna kao i novčanik - kaže Ružica Popović

- Potičem iz siromašne porodice i znam šta znači želeti, a nemati. San mi je još od detinjstva bio da ako nekada budem u mogućnosti, pomažem onima kojima je pomoć potrebna - počinje svoju priču za Telegraf Ružica Popović, predsednica fondacije "Humano srce Šapca".

Medicinska sestra po obrazovanju, humanitarka po opredeljenju, Ružica danas brine o 150 porodica. Kako kaže, u njenom gradu, Šapcu, nijedan čovek nije zaboravljen, nijedno dete nije bez mleka, niko nije bos, go i medicinski nezbrinut. Velike su ljudske patnje koje je videla, a ona se godinama bori da ih ublaži.

U početku njene "bitke sa siromaštvom" finansijska sredstva nisu postojala, samo njena jaka želja da se nemoćnima pomogne.

- Moja prva akcija bila je otvaranje dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju. U Šapcu takva institucija nije postojala. U mojoj kući je četiri godine boravilo 25 dece. Sin mi je pomogao tako što je kupio kombi za prevoz. Svaki dan tokom četiri godine, smo ih dovozili i odvozili kućama. O njima smo brinuli kao o svojoj deci. Lokalna samouprava tada je obezbedila osoblje, hranu i gorivo, dok sam se ja brinula o prostoru i grejanju - priseća se Ružica početaka svojih humanitarnih akcija.

Ova žena je do danas stekla veliko poverenje građana Šapca. Donatori se sami javljaju i pomažu. Na javnim mestima u gradu postoje "kasice" u koje građani po svom nahođenju mogu da ostave novac za pomoć ugroženima. Ružica kaže da sredstva postoje, samo ih treba dobro usmeriti i opravdati poverenje i onih koji daju, i onih kojima se daje. Veruje da bi svaki grad u Srbiji trebalo da ima ovakvu organizaciju. Mnogo je siromašnih i mnogima je pomoć neophodna, kaže naša sagovornica i kao svoju poruku poručuje:

"Menjajmo navike. Radeći male stvari, možemo da učinimo mnogo".

(Milica Batinić)