CRNE PROGNOZE: Svetu preti globalni poreski haos!

Utaja poreza i podeljenost oko stanja globalne ekonomije, u trenutku usporavanja tržišta u razvoju, glavne su teme sastanka u Moskvi, organizovanog uoči samita G20, koji će se početkom septembra održati u Sankt Peterburgu

Svetu preti "globalni poreski haos" zbog nemogućnosti država da se izbore sa multinacionalnim kompanijama i "digitialnom ekonomijom", navodi se u izveštaju G20.

U izveštaju koji je za sastanak G20 pripremila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) navodi se da je neophodan odlučan i hrabar rez kako bi se sprečilo dalje pogoršanje situacije i kako bi se vlade izborile sa "pokretnim poslovanjem" firmi koje profite prebacuju u zemlje sa niskim poreskim stopama.

- Ovo sada je ključni trenutak u istoriji međunarodne saradnje o poreskim pitanjima - navodi se u izveštaju.

Akcioni plan OECD sadrži 15 inicijativa koje bi opremile poreske organe širom sveta sredstvima za borbu protiv nekih poteza koje lideri zemalja vide kao "najrasprostranjenije metode zloupotreba" kojima se koriste multinacionalne kompanije.

Utaja poreza i podeljenost oko stanja globalne ekonomije, u trenutku usporavanja tržišta u razvoju, glavne su teme sastanka u Moskvi, organizovanog uoči samita G20, koji će se početkom septembra održati u Sankt Peterburgu.

(Telegraf.rs / Tanjug)