SKANDAL U NEMAČKOJ: Merkelovoj će se suditi za veleizdaju?!

Predsednik SPD Zigmar Gabrijel računa na moguću krivičnu prijavu protiv kancelarke zbog toga što je aminovala prisluškivanje nemačkih građana od strane SAD. Kandidat za kancelara ove stranke smatra je ona prekršila svoju zakletvu, dok lider Zelenih rad vlade upoređuje sa majmunima

Predsednik nemačke Socijaldemokratske partije (SPD) Zigmar Gabrijel u američkoj špijunskoj aferi računa s mogućom krivičnom prijavom protiv Kancelarske službe i optužuje kancelara Angelu Merkel da u tom slučaju nije govorila istinu.

- Ako Merkelova i dalje bude tako nastavila, onda bi se u Nemačkoj uskoro mogla očekivati krivična prijava protiv Kancelarske službe, jer ono što je tajna služba uz saglasnost Kancelarske službe tamo učinila, predstavlja povredu našeg ustava - rekao je Gabrijel listu "Noje osnabriker cajtung".

Gabrijel je naglasio da SPD sada očekuje od Saveznog državnog tužilaštva da proveri mogućnost istražnog postupka protiv "britanskih i američkih obaveštajnih službi i mogućih "pomagača" iz nemačkih službi" i upozorio da čovek mora da sumnja da se savezna vlada ne usudi da sprovodi nemačko pravo.

(Telegraf.rs)