Šarlatanska proslava Teslinog rođendana

Hrvatski Tportal objavio je članak o, kako kažu, "lošoj organizaciji" rođendana Nikole Tesle koji prenosimo

Hrvatski Tportal objavio je članak o, kako kažu, "lošoj organizaciji" rođendana Nikole Tesle čiji deo prenosimo:

"Trodnevna proslava Teslinog 157. rođendana održana je pod visokim pokroviteljstvom predsednika Republike Hrvatske Ive Josipovića , Grada Zagreba , Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske privredne komore.

Međutim, manifestaciju je organizovalo Udruženje “Nikola Tesla - genij za budućnost” , koja na svojoj web stranici promoviše pseudonaučne ideje poput orgonske energije i metode Silva, čije se sledbeničke grupe u brojnim zapadnim zemljama smatraju šarlatanskim, pa čak i kultovima.

Na portalu Connect, koji okuplja hrvatske naučnike u zemlji i svetu, kritikovan je i izbor predavača na manifestaciji. Jedan od njih bio je dr. sc. Davor Pavuna, koji se, između ostalog, “proslavio” svojim nenaučnim tvrdnjama da je Zemlja zoološki vrt za federaciju vanzemaljaca i da se ne bi trebalo čuditi ako prepodobni Zlatko Sudac uskoro počne prolaziti kroz zidove.

Ni ona nije, kaže, za promociju pseudonauke, ali priznaje da prihvata Silva metod koji im je i jedan od sponzora. Umesto da ih svi samo kritikuju, smatra, naučnici i resorno ministarstvo trebalo bi da se uključe i pomognu im kako bi se ispravila nepravda zbog koje su Tesla i njegovi radovi toliko zanemareni u njegovoj domovini."

(Telegraf.rs /Tportal.hr)