Kad bude 10 donora na milion stanovnika nestaju liste čekanja

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Ðukić kaže da se i u Srbiji polako menja svest o donorstvu koje je ogledalo humanosti jedne nacije

Na transplantaciju jetre u Kliničkom centru Srbije čeka oko 35 pacijenata, na transplantaciju srca u Tiršovoj šestoro mališana, a sa deset donora na milion stanovnika Srbija bi rešila problem sa listama čekanja na ove intervencije, izjavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. Vladimir Ðukić.

On je gostujući na RTS-u podsetio da je od početka godine devet pacijenata dobilo jetru i 32 bubreg, a da su u Urgentnom centru za nedelju dana urađene dve transplantacije jetre.

Đukić je ukazao da se i u Srbiji polako menja svest o donorstvu, jer ovaj segment medicine nije pratila nikakva korupcija, manipulisanje sa listama čekanja.

- Davalaštvo i davanje organa je ogledalo humanosti jedne nacije, želje da se pomogne onima kojima je organ jedini lek. Još uvek kaskamo za razvijenim svetom, ali se slika menja - rekao je Ðukić.

On je podsetio da Srbija trenutno ima četiri donora na milion stanovnika dok je u Hrvatskoj 35 donora na milion stanovnika i dodao da bi sa 10 donora na milion stanovnika Srbija eliminisali liste čekanja.

(Telegraf.rs / Tanjug)