Plavšić: Neću da budem Karadžićev svedok!

- Taj čovek me nije ničim zadužio. Ničim dobrim, a ja ipak nisam svetac, već samo čovek - kaže bivša predsednica Republike Srpske

Nekadašnja predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić, koja je u Hagu priznala krivicu, a zatim osuđena na 11 godina zatvora, rekla je da je odbila da bude svedok odbrane Radovana Karadžića i dodala da je Tribunal za 20 godina postojanja pokazao skandaloznu selektivnost u procesuiranju zločina.

U vezi s činjenicom da je Karadžiću vraćena optužnica za genocid u sedam opština RS Plavšić je kazala da je, kada je prošle godine ta tačka ukinuta, pomislila da je Haški tribunal krenuo, koliko-tolko, dobrim putem, ali ne ni za Karadžića ili za Republiku Srpsku ili srpski narod, već dobrim putem za pravdu.

- Medutim, očigledno sam bila u krivu - konstatovala je ona, dodajući da se u slučaju Karadžića izvlači gorak zaključak da je bilo nepotrebno nametati i ovu tačku optužnice, kada je već suočen sa nizom drugih, dovoljno teških optužbi.

- Od samog početka rada Tribunala bilo je dovoljna osnova da se izrazi sumnja u iskrenost formiranja takve internacionalne institucije. Pri tom, neću da kažem da možda u Haškom tribunalu nema takvih tendencija, jer sam i sama videla niz dokumenata u kojima stoji formulacija "bosanski Srbi". Uvek sam se protivila takvim "formulama", naglašavajući da je odgovornost isključivo individualna - objasnila je Plavšić.

(D. Z. / Tanjug)