SNOUDEN: Mogao sam da pratim vašu komunikaciju u bilo koje doba dana i noći

- To je moć koja menja ljudske sudbine. To je takođe i ozbiljno kršenje zakona - rekao je bivši službenik američke NSA na sastanku sa predstavnicima nevaldinih organizacija na aerodromu u Moskvi

Bivši službenik američke NSA Edvard Snouden sastao se sa predstavnicima organizacija za zaštitu ljudskih prava na moskovskom aerodromu, a Vikiliks je objavio šta je rekao.

Snoudenov govor prenosimo u celosti.

"Zdravo. Moje ime je Ed Snouden. Pre nešto više od mesec dana imao sam porodicu, dom iz snova i komforan život. Takođe, imao sam mogućnost da bez ikakvog naloga pratim vašu komunikaciju, svačiju komunikaciju, u svako doba dana i noći. To je moć koja menja ljudske sudbine.

To je takođe i ozbiljno kršenje zakona. Četvrti i peti amandman ustava moje zemlje, 12. član Opšte deklaracije o ljudskim pravima i brojni statuti i ugovori zabranjuju takve sisteme masovnog nadgledanja. Dok su američkim Ustavom ovakvi programi označeni kao ilegalni, moja Vlada smatra da tajne sudske presude, koje nisu dostupne široj javnosti, na neki način legitimizuju nezakonita delovanja.

(Telegraf.rs / Tanjug)