Novi Sad ima veće šanse od Beograda da bude prestonica kulture?

Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić ocenio je da Novi Sad i Vojvodina imaju veće šanse i potencijale od Beograda u procesu kandidature za Evropsku prestonicu kulture zbog svog multietničkog sastava

U Kulturnom centru Novog Sada održana je panel diskusija povodom inicijative da Novi Sad konkuriše za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić ocenio je da Novi Sad i Vojvodina imaju veće šanse i potencijale od Beograda u procesu kandidature za Evropsku prestonicu kulture zbog svog multietničkog sastava.

On je rekao da se sa predsednikom Organizacionog odbora inicijative da Novi Sad bude Evropska prestonica kulture i direktorom Kulturnog centra Novog Sada dr Andrejem Fajgeljom odmah dogovorio da "na ovom poslu moraju raditi zajedno, jer je to važno i za Novi Sad i za Vojvodinu i za Srbiju".

- Imamo konkurenciju. Za sada je to samo Beograd i ja bih voleo da Beograd dobije kandidaturu ukoliko je mi ne dobijemo. Kada realno razmotrimo mogućnosti, Novi Sad i Vojvodina imaju veće šanse i potencijale upravo zbog svog multietničkog sastava, multikulture i interkulture koju stalno negujemo - istakao je Grujić.

Diskusiji je prisustvovao, kako je navedeno u saopštenju Kulturnog centra Novog Sada, veliki broj predstavnika institucija kulture koje deluju u Novom Sadu, na gradskom ili pokrajinskom nivou, više udruženja, kao i pojedinci - predstavnici kulturnog života Novog Sada.

Kulturni centar Novog Sada aktivirao je i internet stranicu www.novisad2020.rs, na kojoj će se redovno objavljivati sva obaveštenja i novosti u vezi sa radom Organizacionog odbora inicijative da Novi Sad postane Evropska prestonica kulture 2020.

(Telegraf.rs / Tanjug)