HAG: Karadžiću se ipak sudi za genocid i van Srebrenice!

Žalbeno veće Haškog tribunala poništilo je odluku Prvostepenog veća o oslobađanju bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića optužbe za genocid u sedam opština BiH

Žalbeno veće Haškog tribunala poništilo je odluku Prvostepenog veća o oslobađanju bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića optužbe za genocid u sedam opština BiH i vratilo na snagu tu tačku optužnice.

To je konačna međupresuda Karadžiću, koga je prvostepeno veće u junu prošle godine oslobodilo po tački optužnice za genocid nad muslimanima i Hrvatima u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Podsetimo Haški tribunal oslobodilo Radovana Karadžića tačke optužnice za genocid nad Muslimanima i Hrvatima van Srebrenice.

Saopštavajući odluku, predsedavajući sudija O Gon Kvon je rekao da dokazi koje su predočili tužioci nisu dovoljni za dokazivanje tačke optužnice da su snage bosanskih Srba u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale da Muslimane i Hrvate "unište u potpunosti ili delimično kao etničke grupe", što je uslov za genocid, iako ima dovoljno dokaza da su u tim opštinama počinile istrebljenje i progon nesrba.

(D. Z. / Tanjug)