Izgradnjom Južnog toka Srbija postaje lider regiona u sektoru gasa (FOTO)

Izgradnja gasovoda kroz Srbiju treba da počne krajem ove godine i da se završi do kraja 2015. Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će u narednih osam godina Srbija uložiti 10 milijardi evra u razvoj energetskog sektora

Vlada Srbije u proteklih 10 meseci najviše je uradila na realizaciji projekta "Južni tok" koji će učiniti da Srbija postane lider u sektoru gasa u regionu, izjavila je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Podsetivši da je kao ministar energetike često trpela kritike da ne lobira za ruske interese, Mihajlović je istakla da ova vlada lobira pre svega za srpske interese, a da će gasovod "Južni tok" Srbiju učiniti ekonomski prosperitetnijom i konkurentnijom.

- Bez energetske infrastrukture nema ekonomskog oporavka, razvoja, dolaska investitora, unapređenja konkurentnosti - naglasila je Mihajlović na konferenciji o Južnom toku.

Govoreći o planovima u energetskoj politici ona je rekla da je pored realizacije projekta "Južni tok", plan da se aktiviraju i domaće kompanije koje će raditi na izgradnji tog projekta, da se pokrene industrija koja koristi gas, što podrazumeva investicije od 300 miliona evra i otvaranje 6.000 novih radnih mesta.

"Južni tok"će do 2020. godine obezbediti oko 10 odsto evropskih potreba za gasom, odnosno njime će doticati 63 milijarde kubika, od potrebnih 630 milijardi.

Gasovod "Južni tok" prenosiće ruski gas ispod Crnog mora, gasovodom dužine 900 kilometara, preko Bugarske, Srbije do drugih evropskih zemalja.

Investicije je procenjena na 15 milijardi evra, kapacitet gasovoda iznosiće 63 milijarde kubnih metara godišnje.

Izgradnja gasovoda kroz Srbiju treba da počne krajem ove godine i da se završi do kraja 2015.

Prema dosadašnjim planovima, deonica "Južnog toka" kroz Srbiju duga je 422,4 kilometra i planirano je da taj gasovod uđe u Srbiju iz Bugarske, u blizini Zaječara i da se proteže na sever do granice sa Mađarskom, sa izlazom blizu Bačkog Brega.

Sa teritorije Srbije su planirani i odvojci "Južnog toka" za Hrvatsku i Republiku Srpsku, dugi oko 160 kilometra, a razmatra se i izgradnja južnog kraka "Južnog toka" sa kracima prema Makedoniji i Crnoj Gori.

(Telegraf.rs / Tanjug)