ŠTULIĆ: Sviram da ne zaboravim, da nisam puno pričao imao bih karijeru!

Proslavljeni muzičar i osnivač Azre, Branimir Džoni Štulić, priča o tužbi protiv Plato Buksa i Kroacije Rekords, eventualnom povratku u muzički život, koncertu u Beogradu, srpskom pasošu, zlatnicima, "duševnoj boli"

Proslavljeni muzičar i osnivač Azre, Branimir Džoni Štulić, priča o tužbi protiv Plato Buksa i Kroacije Rekords, eventualnom povratku u muzički život, koncertu u Beogradu, srpskom pasošu, zlatnicima, "duševnoj boli"...

Od početka devedesetih  nismo mogli da ga slušamo uživo, a retko smo imali priliku i da ga vidimo. Povučen život u Holandiji Branimir Štulić na kratko je prekinuo tužbom protiv "Plato booksa", zbog kršenja autorskih prava.

Reč je o 14 knjiga izabranih dela, Štulićevih prevoda antičke književnosti, kao i o tekstovima pesama Azre, autobiografiji s komentarima i knjizi nastaloj od novinskih tekstova. Branimir Štulić ispričao je svoju verziju događaju u opširnom intervjuu za B92.

1.Gospodine Štuliću, podneli ste tužbu protv Plato Booksa, zašto smatrate da ste oštećeni?

-  Taj posao je bio 2010. pre tri godine i bio je dogovor da se 1000 kompleta objavi i to je otišlo sve te godine, znači već u pretprodaji, međutim Plato se na to ne obazire. Oni kažu da su prodali samo 500 komada i evo već tri sajma pokrivaju to, do dana današnjeg prodaju to. A sada mimo toga ugovor još nisu potpisali, mada su obećali. Ja sam potpisao i oni su obećali da će overiti to i nikad ga nisu potpisali, nikada nisu poslali to. A na tom komadu papira su četiri tačke i sve te tačke su pogazili i sa cenama i sa rokovima izdavanja i o zaštiti mojih moralnih prava. Oni su napravili ogromnu promociju, koja nikada nije bila. Ja se ne sećam da je to ikada bilo. Tri dana za književnu promociju, to je neverovatno! I to sve mimo moje volje. Plato je znao da ja uopšte neću doći i to su namerno napravili na moj račun. To je sigurno koštalo 250.000, imali su i besplatnu i televiziju i masu stvari. To je u najmanju ruku, ne znam kako da se to nazove. I onda su otvorili sajt. Godinu dana držali, pelješili me i digli su buku oko svega toga. To je bilo 1000 komada, po najnižoj mogućoj ceni. To je sa moje strane bila kulturna akcija.

14. Koja je vaša poruka za sve one koji decenijama čekaju da Vas čuju? Koji bi voleli da Vas bar još jedom čuju uživo, da se nadaju i dalje ili ne?

O toj premisi bi ceo jedan razgovor mogao da se vodi. Ja ne gledam tako na stvari. Ja ne mislim da iko čeka. To su rutinska pitanja koja idu sa tim fahom. Ne mislim da sada neko ne može da spava ako ja ne sviram. Pa rekao sam vam kako to izgleda kada dođe neko da mu ja sviram - kako je kada ja otvorim usta.

15. Ali, ne mislite valjda da nema ljudi koji bi želeli da Vas čuju uživo?

Svake sedmice neko svira u Beogradu, jel da? Arena radi non stop. Stvarno ne mislim da je to toliko važno!

(Telegraf.rs / Izvor: B92)