EGIPAT: Izbori početkom 2014. godine

U dekretu koji je usvojio privremeni predsednik ove zemlje navodi se da će izbori biti raspisani krajem godine i održani početkom naredne, posle čega će biti objavljen datum održavanja predsedničkih izbora

Privremeni predsednik Egipta Adli Mansur izdao je dekret kojim se nove vlasti obavezuju da najkasnije početkom 2014. budu održani parlamentarni izbori.

Mansur je dekret izdao u noći između ponedeljka i utorka, samo nekoliko sato pošto je u sukobima vojnika i policije s jedne strane, i islamista koji protestuju zbog svrgavanja predsednika Mohameda Morsija s druge, poginulo više od 50 ljudi.

Egipatska državna novinska agencija Mena je javila da se u dekretu koji je Mansur izdao navodi da će izbori biti raspisani krajem godine i održani početkom naredne, posle čega će biti objavljen datum održavanja predsedničkih izbora. Navodi se, takođe, da će se o novom Ustavu odlučivati na referednumu.

Privremeni predsednik Egipta naredio je istragu povodom sukoba u kojima je poginula najmanje 51 osoba i ranjeno njih 435.

Muslimansko bratstvo, pokret kojem pripada i svrgnuti predsednik Morsi, saopštilo je spisak 42 žrtve sukoba sa policijom i vojskom, kao i da je na njih pucano dok su mirno protestovali.

Vojska je prošle sedmice, posle masovnih protesta, svrgla Morsija, prvog demokratski izabranog egipatskog lidera.

(Telegraf.rs / Tanjug)