Podignuta optužnica za aferu "vakcina"

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv bivše direktorke Zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović i još troje aktera nabavke vakcina A1H1, kojom je oštećen budžet Srbije za 1,2 miliona evra

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv bivše direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović, direktora "Jugohemije farmacija" Gradimira Gravara, direktora preduzeća "Detap" Ljubomira Pavićevića i bivše direktorke "Jugohemije" Smiljke Mileusnić Adžić, zbog zloupotrebe službenog položaja u postupku nabavke vakcina A1H1, kojom je oštećen budžet Srbije za 1,2 miliona evra.

Istraga u ovom postupku pokrenuta je u septembru, kad su uhapšeni Vukajlovićeva, Pavićević i Gravar. Tri meseca kasnije iza rešetaka se našla i Mileusnićeva, koja je u pratnji advokata došla u sud, po pozivu istražnog sudije.

Tužilaštvo je tada saopštilo da je Smiljka Mileusnić Adžić u dogovoru sa ostalim optuženim obezbedila nabavku cepiva uz posredovanje nekoliko preduzeća. Navodno je, kako se tvrdi, uticala na Vukajlovićevu da se posao dodeli "Jugohemiji farmacija", kao i da se umanji bankarska garancija predviđena tenderskom dokumentacijom sa deset na tri odsto ukupne sume.

Iako je tenderskom dokumentacijom bilo predviđeno da se tako plati jedino prva tranša, na teret joj se stavlja da je uticala da se na taj način plati cela isporuka.

(Telegraf.rs / izvor: Večernje novosti)