EVROPU ČEKA NOVA KRIZA? Glavna žarišta, Portugalija i Grčka

Krizno žarište broj jedan je u ovom trenutku Portugalija, dok se na drugom mestu nalazi Grčka, smatraju stručnjaci

Andreas Res, glavni ekonomista banke "Unikredit dojčland“, ne može da veruje da mediji pišu o ponovnom rasplamsavanju dužničke krize.

U Portugaliji je politička situacija napeta, "ali kada pogledate kakav napredak je ta zemlja ostvarila - na planu strukturnih reformi i štednje - ne verujem da to može da se nazove povratkom krize“, kaže Res za "Dojče vele".

Stručnjak za finansije Volfgang Gerke, to vidi sasvim drukčije. On smatra da kriza nije prošla:

- Ona je samo prigušena ekstremno velikom količinom novca emisionih banaka kao i novcem iz spasilačkih fondova. Nije nikakvo iznenađenje što su tržišta odjednom ponovo postala nervozna, da nemaju poverenja u preduzete mere. Zbog toga je dužnička kriza i dalje u toku.

O izlasku Grčke iz evrozone se mnogo diskutovalo i špekulisalo, da bi ta tema bila zaključena pre godinu dana. Ali, sada bi jedna druga zemlja mogla da potraži sreću van evrozone: Kipar. I tu smo kod kriznog žarišta broj tri - prema jednoj anketi, 67 odsto Kiprana želi da se rastane od evra. Građani ostrvske republike moraju da uštede ukupno 13 milijardi evra da bi ih Trojka kreditirala sa deset milijardi. Imajući u vidu drastični pad BDP, vlada u Nikoziji je nedavno poslala Briselu poziv upomoć, koji je ostao bez odgovora.

(Telegraf.rs / Izvor: Dojče vele)