ŠTA ČEKA EGIPAT: Krvoproliće ili trajni mir u celoj zemlji? (FOTO)

Nepuna 24 časa od svrgavanja Morsija vojska je uhapsila vođu Muslimanske braće s kojim je zajedno učestvovala u njegovom rušenju. Mnoge televizije islamista su ugašene, a na ulicama bi moglo doći do još većih sukoba

Vojne snage srušile su prvog demokratski izabranog predsednika Mohameda Morsija na radost miliona pristalica opozicije koji su ga optužili da je zloupotrebio poziciju. Privremeni lider postao je predsednik Ustavnog suda Adli Mansur.

Nepuna 24 časa od svrgavanja Morsija vojska je uhapsila vođu Muslimanske braće sa kojima je zajedno učestvovala u njegovom rušenju i ovim gestom izazvala strepnje javnosti od mogućeg krvoprolića islamista i vojske.

Predsednika Ustavnog suda Adlija Mansura vojska je postavila na mesto prvog čoveka Egipta, a mnogi spekulišu da će on biti njihova marioneta. Snage su insistirale da se poštuje volja naroda koja je sudiju želela na mestu svog vođe. Jasno je da vojska želi da preuzme potpunu kontrolu nakon pada Morsija, kao i da pokreće veliku akciju protiv Muslimanske braće.

ŠTA OČEKUJE EGIPAT U NAREDNOM PERIODU

Ako oružane snage ostanu pri svojim izjavama, onda će Egipat imati izabrani parlament i predsednika tokom ovog prelaznog perioda. Međutim, vojska nije precizirala trajanje tranzitnog perioda, ali se pretpostavlja da on neće biti duži od godinu dana. Takođe, nije određen ni datum referenduma kao što je uobičajeno u Egiptu kada su ključne izmene u pitanju. Među Morsijevim aktivistima postoji strepnja da bi mogla nastupiti još jedna era vojne vladavine.

(M. R.)