Država ne da odštetu Marini Andrejić

Pošto je nezakonito lišena slobode zbog optužbe za ubistvo, ovu grešku države platiće građani Srbije, jer Marina za nezakonito oduzimanje slobode zahteva 140.000 evra

Zbog neefikasnog postupanja države i pravosuđa, već tri godine nije rasvetljena sudbina nestalog dečaka Đorđa Andrejića (13) iz Majilovca, zbog čega je njegova majka Marina (43) držana u pritvoru 703 dana.

Pošto je nezakonito lišena slobode zbog optužbe za ubistvo, ovu grešku države platiće građani Srbije, jer Marina za nezakonito oduzimanje slobode zahteva 140.000 evra. Međutim, ovo nije konačan bilans štete koju država nanosi građanima, jer će oni morati da plate i troškove predstojećeg suđenja, pošto Ministarstvo pravde nije odgovorilo na zahtev za vansudsko plaćanje odštete.

- Zahtev smo podneli još u februaru ove godine, ali do danas Ministarstvo pravde nije poslalo nikakav odgovor. Pošto to znači da država odbija da isplati odštetu, sada podnosimo tužbu za naplatu 140.000 evra, zbog nezakonitog pritvora i uništenja Marinine porodice - kaže advokat Srbislav Stojanović, koji je optuženu majku zastupao po službenoj dužnosti. On navodi da je tokom sudskog postupka Marini uništena porodica jer, osim što je ostala bez sina čija sudbina do danas nije rasvetljena, njoj je u međuvremenu preminuo suprug, a ćerka s njom uopšte ne komunicira.

- Šta se zaista desilo sa dečakom do danas nije utvrđeno. Čujem da je Više javno tužilaštvo ponovo pokrenulo istragu, ali, nažalost, za tako nešto sada je prekasno - smatra advokat Stojanović. U ovom slučaju država je napravila niz propusta: uhapsila je pogrešnog umesto pravog krivca, nije uzela otiske sa podmetnute lobanje, majku je držala u nezakonitom pritvoru i osudila je na zatvor i pored nedostatka dokaza, a sada odbija da joj plati odštetu, pa će građani morati da snose i troškove novog suđenja. Međutim, od države ni to nije sve. Naime, ona do danas nije isplatila čak ni honorar Marininom braniocu po službenoj dužnosti, iako je od pravosnažnog okončanja procesa prošlo čak godinu dana.

(D. K.)