ERDEMOVIĆ: Šest sati smo streljali 1.200 Bošnjaka

- Muškarci stari od 15 do 60 godina, u civilnoj odeći i sa povezima preko očiju i vezanih ruku, bili su izvođeni u grupama od po deset, postrojavani na poljani iza farme, a pripadnici Desetog diverzantskog odreda su ih streljali s leđa - rekao je Dražen Erdemović na suđenju Ratku Mladiću

Svedok Optužbe Dražen Erdemović potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. učestvovao u streljanju između 1.000 i 1.200 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice.

Erdemović je posvedočio da je 16. jula 1995. na Ekonomiji Branjevo kod sela Pilica (opština Zvornik), zajedno sa sedmoricom drugih pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a, streljao bošnjačke zarobljenike koji su dovoženi autobusima, po naređenju oficira Brane Gojkovića.

On je dodao da je Gojkoviću instrukcije za strijeljanje dao “visok i krupan potpukovnik VRS-a sijede kose”, koji ih je doveo na Branjevo iz Zvornika.

Nakon što je potpukovnik otišao, prema Erdemovićevim rečima, stigao je prvi autobus sa zarobljenicima.

Muškarci stari od 15 do 60 godina, u civilnoj odeći i sa povezima preko očiju i vezanih ruku, bili su izvođeni u grupama od po deset, postrojavani na poljani iza farme, a pripadnici Desetog diverzantskog odreda su ih streljali s leđa.

Erdemović je izjavio da su sa njim, između ostalih, ubijali Brano Gojković, Franc Kos, Marko Boškić, Aleksandar Cvetković i Vladimir Golijan.

Svedok je precizirao da je njegov odred streljao Bošnjake iz 15-20 autobusa, od 10 sati ujutro do 15.30 ili 16 sati po podne, kada je ubijanje preuzela druga jedinica iz Bratunca.

Sud BiH je osudio Kosa na 35 godina zatvora, Golijana na 15, a Boškića na deset godina. Cvetković je pre dve godine uhapšen u Izraelu i nalazi se u ekstradicionom pritvoru.

Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, optužnica tereti za genocid nad više od 7.000 srebreničkih muslimana, kao i za druge zločine počinjene u BiH.

(Telegraf.rs / Izvor: klix.ba)