Angela Merkel znala da SAD špijuniraju EU?

Predsednik nemačke Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel zahteva od Angele Merkel da kaže da li je za aferu prisluškivanja " znala i da li je to tolerisala"

Predsednik nemačke Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel sumnjiči kancelarku Angelu Merkel da je znala da Sjedinjene Američke Države špijuniraju Evropsku uniju, navode danas francuski mediji.

- Reakcija kancelarke navodi na sumnju da je ona makar površno znala za špijunažu - tvrdi Gabrijel u intervjuu koji će nemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" (Frankfurter Allgemeine Zeitung) objaviti u sutrašnjem izdanju, kako navodi francuski list "Ekspres".

Lider glavne nemačke opozicione stranke sada zahteva od Angele Merkel da "kaže da li je za to znala i da li je to tolerisala", piše "Ekspres".

Nemačka vlada saopštila je danas da, ako se medijski izveštaji o prisluškivanju potvrde, neće biti prihvatljiv model ponašanja hladnog rata među partnerima koji zahtevaju uzajamno poverenje u oblasti novog transatlantskog trgovinskog sporazuma.

BILT: PRISLUŠKIVANJE NIJE NOVOST

Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je povodom afere u kojoj su bezbednosne službe SAD prisluškivale kancelarije i kompjuterske mreže EU da živimo u svetu gde prisluškivanje nije novost ni za koga, ali da je nešto sasvim drugo ako su meta prisluškivanja diplomatska predstavništva.

(Telegraf.rs / Tanjug)