HRVATI SLAVE: Jagnjetina ispod sača i kozji sir za zvaničnike!

Zvaničnici država koji večeras Hrvatsku ispraćaju u EU imaće privilegiju da uživaju u najprobranijim kulinarskim biserima i plemenitim autohtonim vinima

U skladu sa često ponavljanom tezom da ulazak u EU ne potire nacionalne identitete, proslava Hrvatskog pristupanja evropskoj porodici obiluje brojnim nacionalnim kulinarskim i kulturnim specijalitetima.

Zvaničnici država koji večeras Hrvatsku ispraćaju u EU imaće privilegiju da uživaju u najprobranijim kulinarskim biserima i plemenitim autohtonim vinima, a njihov jelovnik, prema rečima glavnog kuvara, sadrži, "hrabra i autentična jela, ukorenjena u tradiciji svih hrvatskih regija i reinterpretirana na savremenin i uzbudljiv način".

Namera je, kako se navodi u uvodniku menija, da gosti "nepcem upoznaju Lijepu Našu". Visoke zvanice će biti dočekane toplim hlebom od šest žitarica i solju sa Paga, kao i gutljajima penušavog vina proizvedenom na obodima Samoborskog gorja na severozapadu Hrvatske.

Potom će im biti posluženi kozji i ovčiji sirevi i mlado organsko povrće, koje će zalivati istarskom malvazijom i podunavsom graševinom.

Niz ansambala izvešće splet hrvatskih narodnih igara i pesama, kao i kompozicije hrvatskih klasičnih i pop autora, biće demonstrirano glagoljaško pevanje, a jedan od klimaksa priredbe biće puštanje u rad Teslinog transformatora.

U okviru multimedijalnog dela programa biće priređena i, kako se navodi, 3D prezentacija hrvatskih izuma: vazdušne letelice Davida Švarca, daktiloskopije, torpeda, Mohorovičićevog diskontinuiteta, penkala, brzinomera, Boškovićeve teorije sile i strukture stvari, kravate, dinama i padobrana.

(Telegraf.rs / Tanjug)