ASANŽ: Internet je pretnja civilizaciji!

- Tako je internet, naše najveće sredstvo emancipacije, transformisan u najopasnijeg podupirača totalitarizma - poručio je osnivač Vikiliksa

Džulijan Asanž, osnivač "Vikiliksa" poručuje u svom autorskom tekstu za "Politku" da je internet pretnja ljudskoj civilizaciji.

- Poslednje dve godine svedoci smo izuzetne političke radikalizacije naših društava, koja je povezana sa internetom. Njegova edukativna funkcija je neverovatna. Internet je doveo do eksplozije javno dostupnih informacija. Sa druge strane ljudi, kada razmišljaju o "Vikiliksu" ili o informacijama koje je nedavno otrkio Edvard Snouden, misle da sada njihove vlade ne mogu ništa da sačuvaju. To je jednostavno glupost. Ja "Vikiliks" posmatram kao senku senke. Moćne grupe poseduju toliko tajnih materijala da javno dostupni podaci izgledaju kao kepec naspram ovog džina tajnosti. A samo da naglasim da smo mi do sada, u okviru informacija koje smo razotkrili, objavili preko milijardu reči - naveo je Asanž.

On je istakao da je na primer, američka Nacionalna agencija za bezbednost, najveća državna obaveštajna agencija, javno priznala Kongresu da dnevno izvrši više od 1,6 milijardi prisluškivanja telefonskih razgovora, čitanja sms, mejlova, komunikacija na društvenim mrežama.

- O takvoj količini transfera znanja i moći, kojima raspolaže većina stanovnika planete, a u rukama je male, moćne i tajne grupe i njenih nedodirljivih prijatelja, nismo mogli ni da sanjamo. Tako je internet, naše najveće sredstvo emancipacije, transformisan u najopasnijeg podupirača totalitarizma. Pretvorili su internet u pretnju ljudskoj civilizaciji - poručuje Asanž.

(Telegraf.rs/ Izvor: Politika)