TOČAK ISTORIJE: Još jedan sudbonosni Vidovdan (FOTO)

S Hrvatskom u Evropskoj uniji, Bosnom koja je defakto briselski protektorat i Vojvodinom koja se samoproglašava evropskom regijom nezavisno od ostatka Srbije, kao da su oživele granice nekadašnje Austrougarske

Osim što se o budućnosti Srbije odlučuje na Vidovdan, što je dovoljno da se i oni potpuno oslobođeni maničnih teorija zavere zapitaju da li se to neko poigrava sa nama, taj točak istorije nas vraća na početak, piše "Nedeljnik".

Geopolitička karta Balkana u velikoj meri podseća na odnose koji su vladali uoči Balkanskih i Prvog svetskog rata. Sa Hrvatskom u Evropskoj uniji, Bosnom koja je defakto briselski protektorat i Vojvodinom koja se samoproglašava evropskom regijom nezavisno od ostatka Srbije, kao da su oživele granice nekadašnje Austrougarske.

Ali istorijski gledano, malo je država u Evropi koje su za sto godina u tolikoj meri proširile svoju teritoriju (osim Rumunije i Poljske). Srbija, naime, u oslobodilačkim ratovima je "dobila" Vojvodinu, povratila Rašku, a Srbi u Bosni imaju svoju "drugu srpsku državu", što je značajno veće od Smederevskog sandžaka, koji smo mi od milje zvali Beogradski pašaluk.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)