MARIĆ: Bez para nema ni dobre zaštite od grada!

Nevreme u Inđiji nije moglo, po mišljenju stručnjaku, biti sprečeno, ne samo što nema adekvatne protivgradne zaštite već zato što je taj isti sistem davno napušten u Evropi kao neefikasan

Pucali smo na vreme u Inđiji i ispalili sve protivgradne rakete.Da je bilo još tri puta više ispalili bismo i njih. Za zaštitu od elementarnih nepogoda nema para, a rebalanskom budžeta oduzeto nam je 1.3 milijarde dinara, naveo je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Grad veličine teniske loptice koji je povredio desetine ljudi, polupao krovove i šoferšajbne u Inđiji po mišljenju stručnjaka nije mogao biti sprečen, ne samo zato što protivgradna zaštita nije imala dovoljno raketa, već i zato što je taj isti sistem zaštite odavno napušten u Evropi kao neefikasan.

- Tri godine pričam da bez para ne možete imati zaštitu od elementarnih nepogoda koja mora sistematski da se uradi. Zaštitu nećemo ni imati dok se u nju ne bude ulagalo - naveo je Marić.

Vremenske prilike nimalo ne prijaju asmatičarima.

- Svaki drugi pacijent kojeg smo zbrinjavali bio je asmatičar. I srčani bolesnici su u opasnosti. Ne treba da izlaze bez potrebe,a ako iađu trebalo bi da se obuku u skladu sa temperaturom - ističe dr Nada Macura iz Hitne pomoći.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)