Žutica opet u Ćupriji!

U selu Drenovac kod Ćuprije zabeležen slučaj žutice kod dvadesetdevetogodišnjeg mladića. Prošle jeseni bolest harala selom, a zaraza je odjavljena tek proletos

Mario Mihajlović (29) iz sela Drenovac kod Paraćina leči se na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Ćupriji, a analize su pokazale da se radi o "hepatitu A". Mada je bilo sumnji da se razboleo i njegov mlađi brat, to nije potvrđeno, ali su infektolozi na oprezu budući da je Drenovcem i okolinom harala žutica prošle jeseni, a zaraza je odjavljena tek proletos.

Dr Snežana Božić, načelnica odeljenja, ističe da se pacijent javio 9. juna sa svim simptomima bolesti koju nazivaju "bolest prljavih ruku".

- Čim smo dijagnostikovali oboljenje, odmah smo obavestili Zavod za javno zdravlje, budući da je već bila epidemija u tom selu. Situaciju epidemiolozi i mi pomno pratimo na terenu, ali za sada drugih zaraženih nema, čak ni u porodici mladića. Bilo je sumnji da je oboleo mlađi brat, ali infekcija kod njega nije potvrđena - objašnjava dr Snežana Božić.

Ona je dodala da se pacijent sada oseća dobro i da to može biti sporadičan slučaj. Svi parametri njegove jetre polako se normalizuju, tako da će do kraja nedelje mladić biti pušten na kućno lečenje.

Svi oboleli prethodne jeseni lečeni su u Ćupriji na Infektivnom odeljenju, a "vrh" epidemije bio je u novembru. Zaraza se prudužila i na proleće, a obolelo je ukupno tridesetak pacijenata ne samo iz tog sela već i iz Sikirice, Golubovca, Paraćina, Ćuprije, a jedan je bio iz Beograda.

Ta epidemija bila je preneta iz sela Mozgovo kod Aleksinca, a prethodno na području Pomoravskog okruga epidemije žutice nije bilo punih 12 godina.

(Z.R.P.)