OVO JE NAJMOĆNIJA ŽENA SVETA: Nova šefica Federalnih rezervi SAD

Profesorka ekonomije Dženet Jelin (67) biće prva žena na čelu te institucije

Nova šefica američkih Federalnih rezervi (FED) Dženet Jelin, postala je najmoćnija žena na svetu, što će i "zacementirati" u januaru 2014. preuzimanjem vođenja FED-a, piše Business.hr.

Ta moćna kontroverzna finansijska institucija, privatna centralna banka SAD-a, ostaće, bar prema najavi predsednika Obame, uskoro bez glavnog čoveka Bena Bernakija.

Sadašnji predsednik Uprave federalnih rezervi SAD (Fed) Ben Bernaki se, kako procenjuju analitičari u Vašingtonu, skoro sigurno neće se kandidovati za novi, treći, mandat na toj funkciji, a kao njegov najverovatniji naslednik za sada se pominje aktuelna potpredsednica američke centrobanke Dženet Jelin.

Ova profesorka ekonomije (67) biće prva žena na čelu te institucije. U konkurenciji se pominju i Lorens Samers svojevremeni pomoćnik predsednika Bila Klintona i Baraka Obame i Timoti Gajtner bivši glavni sekretar trezora.

Ukoliko bi uspela da postane novi predsednik Fed-a Jelin bi bila prva žena na tom položaju u stogodišnjoj istoriji američke centralne banke.

Ona je, inače, imala i bogatu unverzitetsku karijeru i bivši je profesor ekonomije na prestižnom kalifornijskom uverzitetu u Berkliju, a radila je pre toga i kao asistent profesora na Harvardu. Zbog svoje angažovanosti u Fedu još od sedamdesetih godina prošlog veka eksperti je smatraju vrlo izglednim kandidatom za naslednika Bernanikija.

(Telegraf.rs / Izvor: Business.hr)