ISTRAŽIVANJE: Srbi veruju vojsci i crkvi

Građani Srbije tradicionalno najviše poverenja imaju u vojsku i crkvu, za kojima slede policija, predsednik države, Vlada, Skupština i sudstvo

U poslednjih osam godina simpatije građana smenile su četiri vlade, rejtinzi političara rasli su i padali, ali jedna institucija ostala je dominatna - crkva. Građani već godinama ubedljivo najviše veruju SPC, i to poverenje doskoro nije padalo ispod 50 odsto. Poslednje istraživanje "Stratedžik marketinga" pokazalo je da je posle "slučaja Kačavenda" prvi put palo na 41 odsto.

Drugu grupu institucija u koje tradicionalno verujemo čine vojska, predsednik države i policija, ali tek od 2009. Njima veruje između 20 i 40 odsto nacije, s tim da je nedavno vojska pretekla SPC sa 42 odsto popularnosti. Treću grupu čine Vlada, Skupština i sudstvo, i njih respektuje manje od petine žitelja.

- Svedoci smo gubitka poverenja u institucije i politički sistem između 2005. i 2012. godine, i na to ukazuju brojna istraživanja - konstatuje Jasna Milošević Đorđević iz Instituta za političke studije Fakulteta za medije i komunikacije.

Ona primećuje da su se građani slabije učlanjivali u političke partije, manje učestvovali na izborima, bili kritičniji prema autoritetima i do ove godine produbljivan je jaz između vlasti i "plebsa". Slabost kapaciteta države u deceniji za nama ogledala se u finansijskoj zavisnosti, korupciji, teritorijalnim problemima, partijskoj borbi, regionalnoj fragmentaciji i neefikasnoj birokratiji.

(Telegraf.rs / Izvor: "Večernje novosti")