Vlada RS tuži koaliciju "Prvi mart" zbog poređenja sa nacistima!

Vlada Republike Srpske podneće tužbu protiv koalicije "Prvi mart" zbog poređenja sa Vermahtom, a tu komparaciju osudile su i sve stranke u RS, dok pojedine nevladine organizacije traže njenu zabranu

Vlada Republike Srpske podneće tužbu protiv takozvane koalicije "Prvi mart" i njenog koordinatora Emira Suljagića, saznaje RT Republike Srpske.

Kako je juče saopšteno iz Ministarstva pravde, ova građanska koalicija nije upisana u Registar udruženja u BiH. To znači, prema tumačenju resornog ministarstva, da ovo udruženje praktično ne postoji i predstavlja neformalnu grupu građana.

Ova koalicija, tj. njen koordinator Suljagić izazvao je veliku buru reagovanja u Srpskoj nakon što je u intrevjuu turskoj agenciji Anadolija Srpsku poredio sa nacističkim Vermahtom, tvrdeći da je to okupirana teritorija.

Gotovo sve stranke u RS i nevladine organizacije osudile su ovaj govor mržnje, a od Tužilaštva BiH traže da pokrene pitanje odgovornosti. Zatraženo je i da koalicija "1. mart" bude zabranjena.

Inače, građanska koalicija "Prvi mart" zalaže se za registraciju dovoljnog broja povratnika i izbeglica za opšte izbore 2014. u BiH kako bi na taj način bio omogućen izbor pet poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Republike Srpske.

(Telegraf.rs / Tanjug)