Glavni izraelski rabin osumnjičen za mito, prevare i pranje novca!

Posle desetočasovnog ispitivanja naređen mu je petodnevni kućni pritvor.Rabin je navodno sarađivao s istražiteljima i odgovorio na sva njihova pitanja

Izraelski policijski oficiri upali su sinoć u kuću i kancelariju glavnog izraelskog aškenaskog rabina Jone Mecgera, osumnjičenog za primanje mita, prevaru i pranje novca.

Upad je kulminacija tajne istrage koja je trajala mesecima.

U okviru istrage rabin Mecger je u četvrtak ispitivan u policiji, pod upozorenjem. Posle desetočasovnog ispitivanja naređen mu je petodnevni kućni pritvor. Rabin je navodno sarađivao s istražiteljima i odgovorio na sva njihova pitanja. Potom mu je zabranjeno da napušta zemlju ili da kontatira sa trojicom ostalih osumnjičenih, uhapšenih u okviru istrage.

Istraga je pokazala da je Mecger osumnjičen da je prisvojio stotine hiljada šekela koje su prikupljene za različete nevladine organizacije. Sumnja se da je novac išao od donatora u džepove rabina i njegovih saveznika. Mecgerovi advokati su rekli da je glavni rabin porekao sve optužbe protiv njega.

Rabinovi osumnjičeni saveznici su njegov vozač i pomoćnik i direktori dve dobrotvorne organizacije.Njima je određen pritvor od sedam, pet i šest dana.

Godinu dana kasnije tadašnji vrhovni tužilac Menahem Mazužje je najavio da neće biti podignuta optužnica, ali je kritikovao ponašanje glavnog rabina, rekavši da je lagao istražiteljima.

U decembru prošle godine podignuta je otpužnica protiv bivšeg glavnog sefardskog rabina Elijahua Bakšija Doronana za saučesnistvo u davanju oko 1.000 lažnih rabinskih sertifikata članovima bezbednosnih službi kako bi mogli da dobiju znatno veće plate.

(Telegraf.rs / Tanjug)