SAD: Kina i Rusija su iste kao Severna Koreja i Sirija

Posle devet godina ove zemlje su se našle na listi Stejt dipartmenta na "nivou 3" - najnižem nivou koji obuhvata "zemlje čije vlade ne ispunjavaju u potpunosti minimum standarda što se tiče borbe protiv trgovine ljudima i ne čini značajne napore na tom planu"

Sjedinjene Američke Države (SAD) optužile su Kinu i Rusiju da ne ispunjavaju ni minimalne standarde u borbi protiv trgovine ljudima, rangirajući te dve zemlje u istu ravan sa Severnom Korejom i Sirijom.

Posle devet godina Kina i Rusija, a posle šest Uzbekistan našle su se na listi Stejt departmenta na "nivo 3" - najniži nivo koji obuhvata "zemlje čije vlade ne ispunjavaju u potpunosti minimum standarda što se tiče borbe protiv trgovine ljudima i ne čini značajne napore na tom planu". Time su se pridružile Gvineji-Bisao i Mauritaniji, Severnoj Koreji, Saudijskoj Arabiji i Demokratskoj Republici Kongo, navodi se u sajtu američkog ministarstva spoljnih poslova.

U novom izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u 2013. sinoć objavljenom u Vašingtonu, navodi se da su Kinu i Rusiju, po prvi put, degradirane na listi od 188 zemalja u borbi protiv trgovine ljudi i drugih oblika eksploatacije na, kako navodi AP, zadovoljstvo aktivista za ljudska prava.

Prema humanitarnoj organizaciji Alijansa za okončanje ropstva i trgovine Rusija se nalazi među "prvih 10 zemalja porekla trgovine pojedincima sa više od 130.000 žrtava trgovine ljudima, samo u Moskvi".

(Telegraf.rs / Tanjug)