Procureo i novi test iz matematike?

Ovaj test ima 30 zadataka, koji su veoma slični prvobitnim verzijama testa. Iz Ministarstva uveravaju da nije reč o verziji za ponovljeno polaganje

Test iz matematike, koji mali maturanti treba da polažu u sredu, u odloženom terminu zbog "provale" prve verzije ispitnih pitanja, navodno je takođe ilegalno već "procureo" u javnost. Iz Ministarstva prosvete demantuju ove tvrdnje.

Naime, list "Blic" objavio je u onlajn izdanju informaciju da se ovaj test već nalazi na Internetu, te da sadrži 30 zadataka, koji su veoma slični prvobitnim verzijama testa i od kojih se 20 bira za završni ispit. List je naveo da su neki osmaci, "koji su imali u rukama rezervni test predali isti" redakciji ovog lista i tvrdili da je sadržaj tog testa oko 19 sati počeo da kruži Internetom i da su do njega mogli da dođu svi zainteresovani đaci.

Nekoliko sati kasnije Ministarstvo prosvete oglasilo se saopštenjem, u kom je navedeno da su netačni navodi da je sadržaj novog-ponovljenog testa iz matematike već poznat i da je ilegalno objavljen na Internetu.

- Sadržaj testa iz matematike koji kruži Internetom nije tačan, nego je reč o testovima koji su ranije korišćeni i već su bili poznati. Potvrdu toga Ministarstvo je dobilo od direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a koji je učestvovao u izradi ponovljenog testa - navedeno je u saopštenju.

Ovo su neki od zadataka koje je moguće naći na internetu i za koje se nezvanično tvrdi da su spremljeni za ponovljeno polaganje male mature:

3. a) Izračunaj apsolutnu vrednost zbira brojeva -17 i 26.

b) Izračunaj zbir apsolutnih vrednosti brojeva -17 i 26.

4. Milenko je kupio 70kg jagoda po ceni od 80 dinara po kilogramu. Jagode su izgubile desetinu svoje mase. Milenko ih prodaje po ceni od 150 dinara po kilogramu. Koliko će zaraditi ako proda sve jagode?

5. Izračunaj P i V pravilne četvorostrane prizme, ako je dijagonala bočne strane 12cm i nagnuta je prema osnovici pod uglom od 60 stepeni.

6. U parku je park oblika kruga čiji je prečnik 5m. Oko parcele je staza širine 1m. Kolika je površina staze?

7. Dati su polinomi A=3x2 i B= -11x2. Izračunaj A+B, A – B, A∙B

10. Maša je imala 4 puta više bombona od Jelene. Maša je pojela 14 svojih bombona, a Jelena 2 svoje. Sada Maša ima 3 puta više bombona od Jelene. Koliko ima Maša, a koliko Jelena?

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)