Hasan Rohani predsednik Irana

Na predsedničkim izborima u Iranu pobedio umereni kandidat Hasan Rohani, osvojivši preko 50 odsto glasova, saopštili iranski zvaničnici

Umereni kandidat Hasan Rohani pobedio je na predsedničkim izborima u Iranu, na koje je izašlo 72 odsto od 50 miliona Iranaca sa pravom glasa, prenosi Rojters.

Rohani je osvojio nešto više od 50 odsto glasova, koliko je i potrebno da bi se izbegao drugi krug. Britanska agencija dodaje da je Rohani dobio značajnu prednost ranije ove sedmice, pošto se reformistički kandidat Mohamad Reza Aref povukao u njegovu korist.

Iranski vrhovni verski vođa Ajatolah Ali Hamnei objavio je na svom Tviter nalogu da glasanje na predsedničkim izborima predstavlja glasanje o poverenju u Islamskoj Republici, bez obzira na konačne rezultate, prenosi Rojters.

Hamnei je juče iskoristio priliku da tokom glasanja na predsedničkim izborima uputi Vašingtonu oštru kritiku.

- Idite dođavola! Iranski narod će uraditi ono što je u njegovom interesu - poručio je on sa birališta, upućujući poruku svima koji se ne slažu sa načinom na koji se izbori u Iranu sprovode.

Hamnei je u obraćanju koje je prenela državna televizija posebno kritikovao Vašington jer dovodi u pitanje legitimnost izbora u Iranu.

- Daće Bog, Iranci će stvoriti novi politički ep. Pozivam sve ljude da glasaju - rekao je Hamnei nakon glasanja.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)