NASILJE U PORODICI: Za šest meseci ubijeno 29 ljudi

Krivce za povećan broj ubistava u porodičnom nasilju stručnjaci vide u neefikasnosti sistema, posebno pravosuđa, a delimično i policije

U Srbiji je za nepunih šest meseci u porodičnom nasilju ubijeno 29 ljudi, od toga 20 žena, dok je tokom cele prošle godine bilo toliko žrtava, piše "Blic".

Krivce za povećan broj ubistava u porodičnom nasilju stručnjaci vide u neefikasnosti sistema, posebno pravosuđa, a delimično i policije.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević objasnila je da za efikasno rešavanje ovog problema neophodna dobra saradnja centara za socijalni rad, policije i pravosuđa.

- Sa centrima za socijalni rad ostvarili smo dobru saradnju. Oni nam često šalju žene koje su žrtve nasilja i koje su za Sigurnu kuću - rekla je Stanojević.

Što se tiče intervencije policije, kako kaže, tu bukvalno zavisi kome se obratite, većina savesno odrade svoj posao, ali se dešava i to da na poziv pojedinci ne reaguju.

Predsednik DS-a Dragan Đilas najavio je da će njegova stranka pokrenuti inicijativu u Skupštini Srbije za izmenu zakonskih propisa kojom bi se svaka pretnja i nasilje oštrije sankcionisali i što bi podrazumevalo automatski zatvor za nasilnika.

Žrtve porodičnog nasilja su često i deca, a najsvežiji primer to potvrđuje, kada je muškarac upao u Sigurnu kuću i izbo svoju bivšu ženu, ali nožem povredio i svog jedanaestogodišnjeg sina.

(Telegraf.rs / Izvor: "Blic")