Betovenovom "Devetom simfonijom" Filharmonija proslavila 90 godina

Nakon čestitke dirigenta Muhai Tanga, direktor Filharmonije Ivan Tasovac zahvalio je prisutnima i njihovim precima što su pretplatnici već 90 godina, zaključivši da ne bi ni postojali bez ljubavi publike prema umetnosti

Beogradska filharmonija proslavila je u Kolarčevoj zadužbini 90 godina postojanja koncertom iz ciklusa "U susret jubileju".

Na početku koncera šef-dirigent Muhai Tang obratio se publici rečima da je ovo što će odsvirati - potpuno neočekivano, nakon čega se salom zaorila poznata numera "Happy Birthday to You". Publika je orkestar pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Nakon čestitke, direktor Filharmonije Ivan Tasovac zahvalio je prisutnima i njihovim precima što su pretplatnici već 90 godina, zaključivši da ne bi ni postojali bez ljubavi publike prema umetnosti.

On je naglasio da je nakon dobrotvornog gala koncerta i donatorske večeri sa maestrom Zubinom Mehtom, napisana prva stranica knjige pod nazivom "Istorija srpske filantropije" a da je prikupljeno 599.670 dolara od milion i po, koliko je potrebno za finansiranje prve američke turneje u istoriji orkestra, planirane za 2014. godinu.

Na programu je bila Betovenova "Deveta simfonija", koju je orkestar izveo pod dirigentskom palicom Tanga, uz hor "Viva Vox", koji su nastupili u poslednjem delu kompozicije "Presto" i soliste Sofiju Pižuricu, Jelenu Končar, Sašu Petrovića i Dragoljuba Bajića.

Ovim koncertom Filharmonija predvođena Tangom i koncertmajstorom Tijanom Milošević svečano je zatvorila sezonu.

(Telegraf.rs / Tanjug)