BBC: Iran preti rodbini naših radnika!

U saopštenju korporacije navodi se da je Iran upozorio rodbinu 15 zaposlenih u Persijskom servisu BBC-ja da njihovi rođaci moraju da prestanu da rade ili će im životi biti ugroženi, dok je njima lično prećeno gubitkom posla ili zabranom putovanja u inostranstvo

Britanska medijska korporacija (BBC) optužila je danas Iran za "nivo zastrašivanja bez presedana" rodbine zaposlenih u Persijskom servisu uoči predsedničkih izbora u Iranu, dok iz BBC iz Londona, navode da će ostati "nezavisan i alternativni izvor informisanja iranskog naroda".

U saopštenju korporacije navodi se da je Iran upozorio rodbinu 15 zaposlenih u Persijskom servisu BBC-a da njihovi rođaci moraju da prestanu da rade ili će im životi biti ugroženi, dok je njima lično prećeno gubitkom posla ili zabrana putovanja u inostranstvo iz Irana.

Jedan od direktora u Svetskom servisu BBC Lilian Landor potvrdila je da je u proteklih nekoliko dana iransko obaveštajno ministarstvo u Teheranu i drugim iranskim gradovima širom Irana ispitivalo rodbinu 15 zaposlenih u Persijskom servisu BBC koji se emituje iz Londona, putem satelita, od 2009..

- Zatrašivanje uključuje pretnje da će njihovi rođaci izgubiti radna mesta i penzije i da će im biti onemogućeno putovanje u inostranstvo - rekla je Landor i dodala da su, po prvi put, ugroženi životi zaposlenih u Persijskom televizijskom servisu BBC u Velikoj Britaniji.

Uprkos pritiscima, urednik Persijskog servisa BBC-a Sadek Saba rekao je da će Servis ostati "nezavisni i alternativni izvor vesti za iranski narod".

Iz BBC se navodi da je, skoro, udvostručen broj gledalaca u Iranu i procenjuju da Persijski servis u Iranu gleda 11,8 miliona ljudi što je "priznanje običnih Iranaca profesionalizmu i elastičnosti novinara BBC-a".

BBC navodi da iranske vlasti, do sada, nisu komentarisale optužbe i da su najnovije pretnje usledile uoči održavanja predsedničkih izbora sutra u Iranu.

(Telegraf.rs / Tanjug)