SKANDAL U KCS: Trudnice savetuju da konsultuju sveštenika oko prekida trudnoće!

Ženama koje odluče da izvrše abortus u Kliničkom centru Srbije preporučuje se da konsultuju svešteno lice u okviru ove ustanove! U KCS-u kažu da je to samo mogućnost, ne i obaveza

Ženama koje odluče da izvrše abortus u Kliničkom centru Srbije preporučuje se da konsultuju svešteno lice u okviru ove ustanove, piše u dokumentu koji se ovih dana pojavio na društvenim mrežama!

Iako se jasno ne spominje način na koji treba da se ovo pravilo primeni, prosečnom čitaocu se čini da se ženama koje se odluče na ovaj korak maltene naređuje da razgovaraju s popom pre nasilnog prekida trudnoće!

- Nalaže se Institutu za akušerstvo KCS-a da u postupku sprovođenja Zakona o postupku prekida trudnoće u zdravstvenoj ustanovi obezbedi da svi pacijenti koji ispunjavaju uslove za prekid trudnoće dobiju preporuku zdravstvenog radnika da mogu obaviti razgovor sa sveštenikom SPC koji se nalazi u Kliničkom centru Srbije - piše u ovoj odluci KSC-a.

Iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije za Telegraf kažu da žene koje žele da izvrše abortus ne moraju da konsultuju sveštenika, već da je to u ovoj ustanovi postavljeno samo kao mogućnost, jer prava pacijenta moraju da se čuvaju, dok je odluka o abortusu individualna odluka svake žene.

- Dokument o kom se govori je odluka doneta 2002. na osnovu čl. 20 Statusa Kliničkog centra Srbije i odluke Upravnog odbora KCS. U dokumentu jasno piše da zdravstveni radnici imaju obavezu samo da pacijentkinjama zainteresovanim za prekid trudnoće, koje izraze želju za razgovorom sa sveštenim licem, pruže informaciju da Klinički centar ima duhovnika-sveštenika SPC i o terminima kada je on dostupan. U dokumentu se ne pominje da je bilo ko od zaposlenih u KCS dužan da pacijentkinje upućuje na razgovor s duhovnikom -sveštenikom - kažu u Klinici.

- To je divni običaj gde roditelji mogu da dođu, da ostave bebu i da zazvone na vrata. Takvim roditeljima niko to ne zamera, a bebe su, takođe, zbrinute i nije im ugrožen život. Trebalo bi o tome razmisliti kako bismo to uveli na neki način i u našu zemlju, jer nas je svakog dana sve manje - navodi Tucić.

(Telegraf.rs)