AKCIJA: Hranu na tanjir umesto u kantu za smeće! (FOTO)
Izvršni direktor programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine Ahim Štajne, kaže da se 30 do 40 odsto proizvedenih namirnica "izgubi" i da jednostavno završi u kanti za smeće, umesto na stolu ili tanjiru
Izvršni direktor programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine Ahim Štajner kaže da se 30 do 40 odsto proizvedenih namirnica "izgubi". Deo problema je i nedostatak mogućnosti skladištenja i transporta. Zemlje u razvoju pogotovo imaju taj problem zbog manjkavih seoskih infrastruktura. Ali drugi deo jednostavno završi u kanti za smeće, umesto na stolu ili tanjiru, naročito u bogatim industrijskim državama.
- Ako govorimo o problemu nedostatka hrane to se svakako može nazvati fenomenom, koji je teško objasniti, ali je istovremeno rečeno i o velikom potencijalu u ophođenju sa kompletnim prehrambenim lancem - kaže Ahim Štajner, šef programa UNEP.
UNEP je upravo iz tih razloga u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda - FAO, pokrenuo kampanju protiv bacanja hrane "Think, Eat, Save" (Misli, jedi, sačuvaj), koja je 5. juna, na Svetski dan zaštite okolini, u fokusu širom sveta.
Program "Predobro za kantu" polazi od stvari na koje svaki pojedinac može da utiče, kako bi se smanjio gubitak hrane od uzgoja do stola. Nemačka i EU postavili su cilj prepoloviti količini bačene jestive hrane do 2020.
Različite aktivnosti u Nemačkoj, ali i u celoj Evropi, trebalo bi da podstiču potrošače, maloprodaju i velike privredne subjekte na razmišljanje. Tome teži i kampanja FAO, UNEP programa i partnera „Think, Eat, Save“ i upućuje na pozitivne mogućnosti delovanja.
(Telegraf.rs / Izvor: DW)