BiH: Stranci će rešavati problem JMBG?

Sarajevski studenti traže od Valentina Incka da iskoristi svoja "bonska ovlašćenja", nametne Ustavne promene, sprovede ustavne reforme i nametne Zakon o jedinstvenom matičnom broju. Incko: "Najbolje bi bilo da se, sticajem okolnosti koje imamo, ubrza domaći proces, ali moguće su i druge opcije međunarodne zajednice"

"Slučaj JMBG", koji već danima okupira javnost u Bosni i Hercegovini, mogao bi da dobije i međunarodni epilog: sarajevski studenti traže od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da iskoristi svoja ovlašćenja u ovoj oblasti, dok on ne isključuje da to pitanje bude rešeno i "drugim opcijama međunarodne zajednice".

Akademci iz Sarajeva, koji su na protestu podržali zahteve demonstranata za donošenje zakona o matičnom broju, pozvali su građane da im se pridruže i na protestima u ponedeljak 10. juna. Njih je na poslednjem protestu, kako su rekli, bilo oko 1.500, a u ponedeljak se nadaju većem odzivu, s namerom da u Parlamentu BiH zastupnicima predaju svoje zahteve.

Ovi protesti organizovani su jer političke stranke iz RS insistiraju da se u BiH uspostave potpuno nova registraciona područja za davanje JMBG, koja neće prelaziti međuentitetsku granicu, dok bošnjačke stranke žele da područja budu bez međuentitetske podele.

Naime, Bošnjaci traže da u jedno registraciono područje uđu Sarajevo, Istočno Sarajevo i opština Pale, kao što je bilo pre rata.

(Telegraf.rs / Tanjug)