Srbija za dve godine izlazi iz krize

Država sada igra dvostruku ulogu - kreira ukupan okvir za poslovanje i učestvuje u privredi kroz državne kompanije. Trebalo bi da Vlada bolje razjasni te dve uloge, poručio je Gabor Bekefi

Srbija bi za dve godine trebalo da izađe iz ekonomske krize, što će povećati priliv stranih investicija, ali država treba da omogući jednake i fer uslove za sve učesnike na tržištu, rekao je potpredsednik Saveta stranih investitora Gabor Bekefi.

Najvažnije je da Vlada Srbije održi makroekonomsku stabilnost u zemlji, što će biti od koristi svima. Kao deo tih napora trebalo bi reformisati javni i poslovni sektor, obezbediti stabilnu i transparentnu poslovnu klimu, doslednu primenu donetih zakona i snažnu borbu protiv korupcije, rekao je Bekefi.

- Strani investitori očekuju da država definiše sopstvenu ulogu u ukupnoj privredi. Država sada igra dvostruku ulogu - kreira ukupan okvir za poslovanje i učestvuje u privredi kroz državne kompanije. Trebalo bi da Vlada bolje razjasni te dve uloge i napravi fer uslove za sve na tržištu, bilo da je reč o državnim ili privatnim kompanijama - mišljenja je Bekefi.

On je podsetio da su članice Saveta do sada u Srbiji investirale oko 17 milijardi evra, da učestvuju u BDP zemlje sa oko 16 procenata i zapošljavaju više od 88.000 radnika. Savet stranih investitora osnovan je 2002. godine, kada je imao 14 članova, a ta asocijacija danas okuplja preko 130 članica, kompanija koje pripadaju različitim granama privrede.

(Telegraf.rs/ Tanjug)