Dunav raste iz sata u sat (FOTO)

- Kod Bezdana vodostaj je 527 centimetara, što je za 37 centimetara više nego juče. Na tom delu toka Dunava očekujemo da će najveći poplavni talas naići 12. i 13. juna i da će iznositi više od 700 centimetara - kaže rukovodilac odbrane od poplava u JVP "Vode Vojvodine" Mirko Galonja

Vodostaj Dunava na Bezdanu porastao je za 37 centimetara, a u Novom Sadu za oko 20 centimetara. Vrh vodenog talasa očekuje se u sredu 12. juna.

Prognoze da se i Srbiji sprema poplavni talas koji je paralisao Centralnu Evropu polako se obistinjuju. Kako je objašnjeno, voda iz severnih krajeva Evrope stizaće u Srbiju u narednih desetak dana.

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić kaže da će vrh vodenog talasa na Dunavu kod Bezdana biti 12. juna i da će se dalje širiti nizvodno. Prema njegovim rečima, vodeni talas na Dunavu narednih dana će se spustiti nizvodno do Novog Sada i Beograda.

Javno-komunalno preduzeće "Beograd vode" saopštilo je da zbog porasta nivoa Dunava Beograd nije ugrožen, dodajući da se već preduzimaju sve mere predostrožnosti.

Istovremeno, severnije od Srbije, Nemačka, Austrija, Češka, Slovačka a sada i Mađarska, bore se sa pravim potopom. Do sada su nabujale reke odnele 16 života, a još najmanje dve osobe se vode kao nestale. Situacija u poplavljenim područjima veoma je dramatična, dok na desetine hiljada vatrogasaca i spasilaca pokušavaju da izađu nakraj sa vodenom stihijom.

(Telegraf.rs / Izvori: Tanjug, B92)