PJONGJANG: Seul ispira mozak mladim Severnokoreancima!

Severna Koreja optužila je južnog suseda da finansira trgovce ljudima koji su oteli devetoricu mladih Severnokoreanaca

Severna Koreja optužila je Južnu Koreju da je namamila, otela i isprala mozak devetorici mladih Severnokoreanaca. Radi se o stanovnicima Severne Koreje koji su nedavno prinudno vraćeni iz Laosa u Pjongjang, preko Kine.

- To je nezabeleženo i gnusno krivično delo prve klase, da se namame mlada deca, zatvore i ispira im se mozak protiv njihove volje i pokuša da se odvuku na Jug .Ta mlada deca, koja su na sreću vraćena nazad u voljenu domovinu, stabilizuju se i procvetaće pod pažnjom nacije kako bi ostvarila svoje snove o budućnosti - prenela je državna agencija KCNA.

U podužem saopštenju predstavnika Crvenog krsta Severne Koreje navodi se da je devetoro mladih bilo među mnogim ljudima koji su namamljeni iz zemlje od strane južnokorejskih trgovaca ljudima koje sponzoriše vlada u Seulu, a koji se predstavljaju kao verski aktivisti.

Njihov slučaj je izazvao međunarodnu zabrinutost i osude, a Ujedinjene nacije (UN) i grupe za zaštitu ljudskih prava upozorile su Sever da će biti odgovoran za bezbednost tih izbeglica starih između 14 i 18 godina.

Od kraja Korejskog rata 1953. godine oko 25.000 izbeglica je pobeglo iz Severne Koreje i nastanilo se u Južnoj Koreji. Međutim, veruje se da je novi vođa Kim Džong Un pojačao kontrolu granice od kada je došao na vlast posle smrti oca Kim Džong Ila decembra 2011.

(Telegraf.rs / Tanjug)