POP DEPRESIJA: Pesme ispod pokrivača (VIDEO)

Ivan Lončarević, autor radio emisije "POP depresija", priredio kompilaciju srpskih bendova koji obrađuju pesme grupa čije je koncerte on organizovao. Na kompilaciji Autopark, Kodagain, On Tour, Lula Mae, ŽeneKese, The Mothership Orchestra, Ventolin, Nežni Dalibor, Ilija Ludvig, Stray Dogg, Ika i Wooden Ambulance

Ono o čemu se šuškalo mesecima, od sinoć je dobilo svoju materijalnu potvrdu - Ivan Lončarević, autor emisije i sajta "POP depresija" (Studio B, ponedeljkom od 22 do ponoći), novinar i organizator koncerata, konačno je izdao kompilaciju "Pesme ispod pokrivača".

U pitanju je album na kome 12 različitih srpskih bendova obrađuje 12 pesama autora i grupa čije je koncerte organizovao upravo Lončarević.

- Mislio sam da je deset godina "nečega" period koji treba da se posebno obeleži, pa makar to bila i organizacija koncerata u Beogradu. Malo se otegla prvobitna ideja, ali na kraju se sve poklopilo - na jednom mestu je većina prijatelja/bendova koji čine (meni) život i slušanje muzike boljim i lakšim - kaže Lončarević za Telegraf.rs.

Album otvara "Dva klikera", sjajna obrada pesme "Two Dolphins" čikaške post-rok grupe "The Sea & Cake" u interpretaciji našeg "Autoparka":

Iza nje sledi obrada "Metal Baby" škotskih pop klasika "Teenage Fanclub", koje se prihvatio Saša Zorić Čombe, poznatiji kao Kodagain.  "On Tour" se pozabavio pesmom "Follow Me" Stiva Vina, "Lula Mae" pesmom "Slow Motion Movie Star", koju je Pi Džej Harvi pozajmila Miku Harviju, dok su "ŽeneKese" obradile kultnu "Flexible Flyer" mineapolskih "Husker Du", koja se u srpskom prepevu zove "Supresonične sanke".

"The Mothership Orchestra" su obradili "Lazarus Heart" grupe "The Walkabouts", "Ventolin" se predstavio obradom "OP8" i njihove pesme "Cracklin' Water", dok je "Nežni Dalibor" na srpski preveo pesmu "Futureworld" benda "Trans AM", nazvavši je "Stanje budućnosti". Ova pesma će biti i singl koji će najaviti kompilaciju:

Ilija Ludvig je obradio "Another Day Full of Dread" Bonija Princa Bilija, čije se pesme dohvatio i Stray Dogg, preradivši "Nomadic Revery (All Around)".

Konačno, kompilaciju zatvaraju Ika obradom "If I'm Waiting" Džejsona Andersona (koji joj je tu pesmu na neki način i posvetio na svom beogradskom koncertu u "Kocki" 2006. godine), odnosno "Wooden Ambulance", koji su priredili "My Blue Wave" amerikana benda "Lambchop".

- Kompilacija je na kraju prevazišla sva moja skromna očekivanja. Žao mi je što nema još neke pesme na srpskom jeziku, ali ovo je "nenašminkano" stanje stvari, i tako je kako jeste. Mislim da su "Autopark", "ŽeneKese", "Nežni Dalibor", Ilija Ludvig, "Lula Mae" snimili pesme koje su vrlo blizu onom najboljem što su do sada napravili - kaže dalje Lončarević i dodaje da je na kompilaciji bilo planirano i učešće "Velikog prezira", "Rebel stara" i "Pionira 10". Ali...

- Zvao sam sve bendove koji su svirali na "POP Depresija" koncertima. Hteo sam da sve bude gotovo do 1. maja i zbog toga pesmu nisu stigli da snime pomenuti bendovi. Nadam se da ćemo uskoro praviti neku novu akciju i da će učestvovati i oni.

U drugoj polovini juna planirana je promocija u Kulturnom centru REX, gde će moći da se kupi CD. Za sve ostale - EVO mesta gde mogu da "skinu" kompilaciju.

(S. M. S.)