SMEDEREVO: Radnici sami sebi smanjili plate zbog straha od otkaza

Uplašeni radnici morali su da potpišu da se odriču 10 odsto plate, počev od aprila, u korist preduzeća JKP Čistoća - Smederevo

Na stolove blizu dve stotine radnika JKP Čistoća  u Smederevu stigli su na potpis formulari izjava kojima se oni dobrovoljno odriču 10 odsto zarada u korist preduzeća.

Donacija firmi ima rok "od aprilske zarade do ubuduće", a radnici nevoljno potpisuju u strahu od odmazde.

U blanko izjavama koje su radnici dobili prošle sedmice stoji: "Prihvatam da mi se neto zarada, počev od zarade za april, pa ubuduće, umanjuje za 10 odsto u korist računa preduzeća JKP Čistoća - Smederevo".

Radnici su jedino morali da upišu svoje ime, prezime i broj lične karte, i tako postanu dobrotvori firme.

Ko je bio velikodušan, a ko nije, zasad je misterija.

- Radnici su ovo doživeli kao pritisak. Ko ne potpiše, biće zabeležen, pa neka se pita šta može da mu se desi. Svi su negodovali i bili ogorčeni jer im od ionako male plate otkidaju 10 odsto, ali mnogi su potpisali u strahu od posledica -  kaže jedan radnik koji nije želeo da mu pomenemo ime.

O merama štednje na radničkim platama u ovom gradskom preduzeću za odgovore smo uskraćeni i u kabinetu gradonačelnice Jasne Avramović.

Iz kabineta su "Novostima" prosledili preporuku gradonačelnice i Gradskog veća javnim preduzećima da zbog smanjene realizacije budžeta i nedostatka novca izvrše racionalizaciju rashoda. Gradonačelnica je savetovala direktore da budu štedljivi, naročito kada je reč o platama menadžmenta.

(Telegraf.rs/ Izvor: "Večernje novosti")