Niko više ne traga za nestalim dečakom

Iako su od nestanka Đorđa Andrejića prošle skoro tri godine, do sada krivci za njegov nestanak, ili smrt, nisu otkriveni, a policija i pravosuđe se više ne bave ovim slučajem

Foto: Telegraf

Od nestanka Đorđa Andrejića (13) iz Majilovca prošle su skoro tri godine, ali država do danas nije utvrdila šta se sa njim zaista desilo.

I pored toga, sudbinom dečaka odavno se više niko ne bavi, ni policija, ni pravosuđe, jer i dalje smatraju da je dečaka ubila na njivi njegova majka Marina (43), udarcem u vrat držaljom motike. Oni ostaju pri tom stavu iako je Marina pravosnažno oslobođena presudom Apelacionog suda, koji je naveo da nema dokaza za njenu krivicu.

- Nakon što je optužena pravosnažno oslobođena, pokrenuli smo postupak za utvrđivanje identiteta N. N. izvršioca, ali nismo našli bilo kakav trag o umešanosti treće osobe - rekli su u Višem javnom tužilaštvu.

Iako je sudski postupak pravosnažno okončan, javnost s pravom može da sumnja da je dečaka ubio neko drugi ili da je dečak živ, jer na sudu nije potvrđeno da nađena lobanja zaista pripada njemu. Na sudu je najpre izneto veštačenje po kome lobanja pripada dečaku, ali je naredno, po nalogu Apelacionog suda, utvrdilo da je ona oprana u hidrogenu ili varikini, što se radi kada neko želi da uništi uzorak DNK, kao i da je doneta sa nekog drugog mesta.

Pred Višim sudom u Požarevcu Marina je u dva navrata osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, ali je presudom Apelacionog suda oslobođena. Na suđenjima u Požarevcu i Beogradu ona je tvrdila da sina nije ubila, već da se on izgubio kad su krenuli sa njive. Pošto je pravosažno oslobođena, Marina je u martu ove godine podnela zahtev državi za odštetu od 140.000 evra, jer je u nezakonitom pritvoru provela 700 dana.

- Ministarstvu pravde dostavili smo zahtev za isplatu odštete, u kojem smo tražili po 200 evra za svaki dan pritvora, ali nam oni do danas nisu odgovorili. Ukoliko odbiju ovaj zahtev, podnećemo tužbu za naplatu odštete - kaže advokat Stojanović.

(D. K.)