NIKOLIĆ: Q sistemom do pet puta jeftinijeg grejanja!

Predsednik kompanije "Quattro Houses" ("Kvatro hausis") Jovan Nikolić, autor Q-sistema, koji mu je 2010. doneo nagradu za najbolji projekat energetski efikasne gradnje u Evropi, tvrdi da će u objektima ovakve gradnje cena grejanja na mesečnom nivou biti drastično snižena

Predsednik kompanije "Quattro Houses" ("Kvatro hausis") Jovan Nikolić, koji je autor Q-sistema, koji mu je 2010. doneo nagradu za najbolji projekat energetski efikasne gradnje u Evropi, tvrdi da će u objektima ovakve gradnje cena grejanja na mesečnom nivou biti pet puta manja.

Prema podacima EPS-a u prvom kvartalu ove godine na troškove iz kategorije stanovanja, električne energije, gasa i ostalih goriva, mesečno je odlazilo u proseku 16,4 odsto od ukupnog kućnog budžeta.

Prosečna potrošnja po kvadratnom metru stambenog objekta u Srbiji je za 65 odsto veća od prosečne potrošnje u Evropi, a čak 99 odsto stanovništva živi u objektima niske energetske efikasnosti, gde se deo energije gubi ili rasipa.

Takve zgrade su odgovorne za oko 48 odsto ukupne potrošnje u Srbiji, saopštila je kompanija Kvatro hausis.

Potencijal inovativnog Q sistema gradnje prvi je prepoznao investitor iz Austrije, koji će s beogradskom kompanijom "Quattro Houses" u julu početi izgradnju fabrike "Kvatro paneli" u Golubincima.

(Telegraf.rs / Tanjug)