Francuz Silvan Kortni otvorio džez festival u Zvečanu

Džez gitarista Silvan Kortni otvorio tradicionalnu manifestaciju, publika ga oduševljeno dočekala. Iako priznaje da nije znao za ovaj festival, za Silvana je ovaj džez festival pravo "otkriće"

Jedanaesti Međunarodni "Jazz & Blues" festival "North city" otvorio je sinoć u Zvečanu Silvan Kortni, sjajan muzičar iz Francuske, profesor prestižne "Međunarodne džez akademije" u Nantu i konzervatorijuma u Mecu.

Ovaj džez gitarista naklonjen istovremeno modernim i tradicionalnim zvucima džeza svojim nastupom ostvario  je neverovatnu komunikaciju sa publikom, koja ga je prekidala i ispratila sa scene gromoglanim aplauzima.

Iako priznaje da nije znao za ovaj festival, za Silvana je ovaj džez festival pravo "otkriće". Nije se dvoumio kada je dolazak na Kosovo u pitanju, jer kako je rekao "ne veruje medijima".

-Svako treba da dodje i uveri se na licu mesta – rekao je Silvain i dodao, kada su demonstarcije u Francuskoj , američki mediji objave da je počeo gradjanski rat".

Big James and Chikago Playboys (SAD) svetski afirmisana grupa muzičara, koja se poredi sa nekadašnjim pratećim bendom Džejmsa Brauna je bluzom sa elementima fank i soul muzike podigla atmosferu do usijanja. Oduševljen interakcijom koju je ostvario sa publikom, Big Džejms je rekao da je ovo još jedan dokaz da "svi koje vole bluz dele ista osećanja i govore istim jezikom, a to znači da se razumeju, bez obzira na kom kontinentu žive i kojim jezikom govore".

(S. S.)