Pogledajte koja su najopasnija zanimanja u Srbiji

U svetu najviše stradaju ribari, kod nas građevinci. Ugroženi i traktoristi. Prema podacima Inspektorata, prošle godine je na poslu poginulo 26 ljudi, a od povreda je naknadno preminulo još 13. Čak 22 je nastradalo na građevini, a devetoro u industriji

Foto: Tanjug

Ako su merilo broj poginulih i povrede na radnom mestu, onda su građevinci najugroženiji deo srpskog društva. Ukoliko se meri stepen stresa, koji je okidač za mnoge bolesti, novinari, hirurzi i menadžeri su u najvećoj opasnosti. Međutim, i nemaština često „ubija", tako da se i kasirke s najnižim primanjima mogu svrstati u sam vrh opasnih zanimanja u Srbiji.

U svetu je upravo objavljena top lista deset najrizičnijih poslova, koja se tek donekle može „preslikati" na naše prostore. Prema istraživanju američke Kancelarije za statistiku rada, koja se bavi i proučavanjem uslova rada, najopasnije je biti ribar, pa drvoseča i pilot aviona.

Srbija priprema softfer, koji će biti testiran u junu u Valjevu, a zahvaljujući njemu moći će da se vodi kompletna evidencija svih povreda - od saobraćajnih udesa do nasilja u porodici ili samopovređivanja. Tako će moći da se dobije i preciznija slika o radnicima čiji životi „vise".

Prema podacima Inspektorata rada, prošle godine je na radnom mestu poginulo 26 ljudi, a od povreda je naknadno preminulo još 13. Čak 22 je nastradalo na građevini, devetoro u industriji, troje u saobraćaju... Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov - oblasti u kojim se po svetu najviše gine - kod nas su odnele dva života.

- Uprkos niskim platama, i za ova zanimanja, u proseku, stigne oko 100 prijava na jedno mesto. Iako postoji stalan rast broja oglasa, mnogi, nažalost, ne mogu da biraju šta će da rade - zaključuje Elena Erdeljanović, iz „Infostuda".

Kad su kompjuteri krenuli u „osvajanje" Srbije, medicinski stručnjaci su uveli novi termin - tehnostres. On je najviše napadao šalterske službenice, prinuđene da koriste novo sredstvo rada, a to su uporno odbijale. U našoj zemlji zvanično ima 56 registrovanih profesionalnih bolesti. Kad je poslednji put dopunjavana, na listu su dopisani sida, HIV i tuberkuloza, kao rizične za rad lekara, kao i hronični bronhitis koji vreba rudare.

 

(Telegraf.rs / Izvor: "Večernje novosti")