Stupa na snagu zabrana pušenja u Rusiji

Pušenje će biti zabranjeno na radnim mestima, u stepeništima stambenih blokova, autobusima i vozovima, kao i 15 metara unutar železničkih stanica i aerodroma, prenosi BBC

Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima i ograničenju reklamiranja duvana treba danas da stupi na snagu u Rusiji.

Pušenje će biti zabranjeno na radnim mestima, u stepeništima stambenih blokova, autobusima i vozovima, kao i 15 metara unutar železničkih stanica i aerodroma, prenosi BBC. Iduće godine zabrana će biti proširena na restorane, barove, brodove i sve vozove. Inače u Rusiji postoji najveća stopa pušača u svetu, sa oko 40 odsto udela pušača u stanovništvu.

Zakon o zabrani pušenja potpisao je predsednik Vladimir Putin u februaru kao deo njegovog plana za poboljšanje javnog zdravlja, produženje života i promocije privrednog rasta. Premijer Dmitrij Medvedev ukazao je da je oko 400.000 Rusa umrlo od bolesti vezanih za pušenje u prošloj godini.

Eksperti ukazuju da je primena zakona, koji ograničava i prodaju cigaretu, kao i reklamiranja i sponzorstva od strane duvanske industrije, veoma bitna. Od 1. juna iduće godine će u svim kafeima, barovima, restoranima, hotelima, radnjama, marketima, šoping centrima i brodovima i vozovima biti zabranjeno pušenje.

Prodaja duvanskih proizvoda će biti zabranjena na uličnim kioscima, a biće uspostavljena i najniža cena za cigarete.

(Telegraf.rs / Tanjug)